Followers

Monday, November 30, 2015

Cerita Ketua Menteri Melaka Nafsu Besar Tambahan kereta mewah 'rasmi' KM Melaka dibidasADUN DAP Ayer Keroh Khoo Poay Tiong mempersoalkan keperluan Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Idris Haron untuk memiliki tiga kereta rasmi untuk kegunaannya, dua daripadanya dianggap sebagai kereta mewah.

Khoo berkata walaupun ketua kerajaan negeri berhak untuk kenderaan rasmi yang baik - yang mana Haron sudah mempunyai sebuah kereta jenis Honda Accord - tiga kereta terlalu banyak.

Khoo berkata dua lagi kereta adalah Mercedes Benz S400 dengan nombor pendaftaran MCM 1 dan Lexus R350 dengan nombort plat kereta MCS 11.

Ini telah disahkan dalam jawapan bertulis daripada ketua menteri kepada Khoo yang bertanyakan mengenai kenderaaan tersebut sewaktu sidang DUN Melaka pada 16 hingga 19 November.

Ia berkata Mercedes diperolehi melalui Perbadanan Kemajuan Negeri Melaka (PKNM) berjumlah RM592,450.00 pada Julai 2015 manakala Lexus pula diperolehi melalui Syarikat Air Melaka Berhad (SAMB) untuk RM402,507.36 pada Oktober 2013.

Idris adalah pengerusi bagi PKNM dan SAMB disebabkan kerana beliau ketua menteri Melaka.

Dalam jawapan bertulis itu, kerajaan negeri mempertahankan pembelian kereta rasmi tambahan.BLM

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.