Followers

Friday, November 6, 2015

Saravanan fail saman terhadap Palanivel dan 2 lagi


Timbalan Menteri Belia dan Sukan Datuk M Saravanan menyaman bekas presiden MIC Datuk Seri G Palanivel dan 2 lagi atas dakwaan memfitnahnya berhubung dana Yayasan Tindakan Gerakan Affirmatif Baru (NAAM). – .

Timbalan Menteri Belia dan Sukan Datuk M Saravanan menyaman bekas presiden MIC Datuk Seri G Palanivel dan 2 lagi atas dakwaan memfitnahnya berhubung dana Yayasan Tindakan Gerakan Affirmatif Baru (NAAM).

Timbalan Menteri Belia dan Sukan Datuk M Saravanan menyaman bekas presiden MIC Datuk Seri G Palanivel dan 2 lagi atas dakwaan memfitnahnya berhubung dana Yayasan Tindakan Gerakan Affirmatif Baru (NAAM).

Saravanan memfailkan saman itu pada 30 Julai lepas di Mahkamah Tinggi Sivil melalui Tetuan Lewis & Co dan menamakan Palanivel, City Team Media Sdn Bhd iaitu syarikat penerbitan akhbar harian Tamil Malar dan Twinstar Synergy Sdn Bhd iaitu pencetak akhbar itu sebagai defendan pertama hingga ketiga.

Dalam pernyataan tuntutannya, Saravanan mendakwa Palanivel pada Jun lepas, secara niat jahat, salah dan cuai mengeluarkan dan menerbitkan kata-kata tidak benar dan palsu yang kemudiannya diterbitkan di akhbar Tamil Malar pada 21 Jun lepas.

Beliau mendakwa perkataan yang diterbitkan itu antara lain bermaksud plaintif menyalahgunakan dana NAAM untuk kepentingannya sendiri, gagal melaksanakan tugasnya kepada masyarakat India terutamanya dan tidak layak memegang jawatan pengerusi NAAM.

Saravanan, yang juga ahli Parlimen Tapah mendakwa penerbitan itu mencederakan reputasi dan kredibilitinya dan plaintif dibawa ke skandal awam serta kebencian dan penghinaan umum.

Beliau menuntut ganti rugi am, khas, teladan dan terlampau, faedah, kos dan relif lain yang difikirkan wajar oleh mahkamah.

Mahkamah menetapkan 7 Disember untuk pengurusan kes di hadapan Pesuruhjaya Kehakiman Datuk Mohd Zaki Abdul Wahab. – Bernama, 6 November, 2015.


- See more at: http://www.themalaysianinsider.com.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.