Followers

Thursday, August 6, 2015

Rayuan Khir Toyo berlarutan hampir 7 bulan


Tanggal 19 Ogos depan, genap tujuh bulan sejak bekas menteri besar Selangor Dr Mohd Khir Toyo membuat rayuan ke atas sabitan tuduhan rasuah.

Bagaimanapun, Mahkamah Persekutuan difahamkan masih belum menetapkan tarikh untuk menyampaikan keputusannnya.

Hakim Mahkamah Persekutuan, Tan Kok Wha yang merupakan menganggotai panel lima hakim tersebut sepatutnya bersara pada 16 Mei namun perkhidmatannya dilanjutkan enam bulan, yang kini masuk bulan ketiga.

Hakim sepatutnya bersara selepas mencapai had umur maksimum 66 tahun tetapi boleh dilanjutkan selama enam bulan.

Hakim Besar Malaya Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinudin mengetuai panel lima hakim tersebut yang mendengar rayuan pada 19 Januari.

Tiga lagi ialah Hakim Mahkamah Persekutuan Tan Sri Ahmad Ma'arop, Tan Sri Hasan Lah dan Datuk Ramly Ali.

Khir yang merupakan bekas ADUN Sungai Panjang disabitkan oleh Mahkamah Tinggi Shah Alam dengan kesalahan rasuah pada 23Disember 2011 kerana memperolehi dua lot tanah dan sebuah rumah di No 8 & 10, Jalan Suasa 7/1L untuk dirinya dan isteri, Zahrah Kechik daripada pengarah Ditamas Sdn Bhd Shamsuddin Hayroni, pada harga RM3.5 juta – lebih rendah daripada harga RM6.5 juta yang dibayar oleh Ditamas pada 2004.

Mahkamah Rayuan mengekalkan sabitan dan menjatuhkan hukuman 12 bulan penjara pada 30 Mei 2013 dan arahan merampas harta tersebut.

Terima Kasih Kepada ADUN SEKINCHAN DAP YB NG SWEE LIM yang dapat membongkar salahlaku dan rasuah Bekas MB Selangor itu.


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.