Followers

Saturday, August 22, 2015

" Bersih, Cekap Dan Amanah " menjadi phobia kepada Umno/BN?


Apakah Umno kini memang sudah tidak mahu lagi mengamalkan,  tiga dasar amalan baik yang suatu ketika dahulu pernah menjadi motto kerajaan Umno/BN iaitu  "Bersih, Cekap, Amanah" (BCA)

Objektif utama dasar ini ingin menerapkan ke jiwa setiap golongan pekerja dan rakyat dengan nilai-nilai Islam yang murni :

 'Bersih' iaitu mempunyai moral yang tinggi, bertatatertib dan berdisiplin, tidak menyeleweng dan tidak rasuah. Berkecuali iaitu tidak memihak ke mana-mana atau berat sebelah. dan idak mementingkan diri sendiri, tidak khianat, hasad dan dengki. (Boleh baca lagi di sini)

Walau pun pemimpin nombor satu Umno/BN  jelas terlibat dengan penyelewengan 1MDB, janganlah pula kalut sangat sehingga orang lain yang cenderung kepada nilai-nilai Islam tersebut juga turut dihalang.

Kini cogankata "Bersih, Cekap Dan Amanah" seolah-olah menjadi sangat phobia kepada Umno/BN!

Guan Eng: Tema Merdeka Pulau Pinang adalah 'Bersih, Cekap, Amanah'

 P. Pinang mengubah tema Merdeka kepada
 'Bersih, Cekap, Amanah'. - foto: K.E. Ooi
Sambutan Merdeka Pulau Pinang bertemakan "Bersih, Cekap, Amanah" (BCA), Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng menjelaskan hari ini selepas sekolah telah dilarang daripada mengambil bahagian disebabkan oleh kebimbangan terhadap kemungkinan berkaitan dengan perhimpunan Bersih pilihan raya bebas dan adil.

 Ahli parlimen Pulau Pinang berkata Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Seri Farizan Darus akan memaklumkan kepada Kementerian Pendidikan tema sebenar untuk sambutan peringkat negeri Merdeka tahun ini. 

 "Jika mereka mengharamkan, maka kita akan meneruskan juga. Biarkan mereka mengisytiharkan BCA menyalahi undang-undang," katanya dalam satu mesej kepada Malay Mail Online.

 "Bersih, Cekap, Amanah, (Bersih, Adil, Amanah)" adalah motto yang digunakan sebelum ini oleh pentadbiran Mahathir.

 Lim, yang kini berada di Hong Kong, berkata demikian ketika menjawab satu pekeliling oleh Jabatan Pelajaran Negeri memberitahu sekolah supaya menunggu kelulusan jabatan itu sebelum mengambil bahagian dalam perarakan kemerdekaan peringkat negeri minggu depan.

 Lim berada di Hong Kong untuk menyampaikan ucapan mengenai topik "Update mengenai Situasi Politik Malaysia  &  mengenai masa depannya" di Asia Society Hong Kong Center.

 Semalam, Jabatan Pelajaran Negeri mengeluarkan pekeliling untuk semua sekolah Pulau Pinang menunggu kelulusan jabatan itu sebelum mengambil bahagian dalam perarakan tahunan.

 Para pemimpin negeri Pulau Pinang telah menyatakan kemarahan mereka ke atas arahan itu, dengan Timbalan Ketua Menteri II Prof P. Ramasamy berkata ia adalah satu arahan yang tidak masuk akal terutama apabila perkataan "bersih" hanya bermakna bersih dan tidak merujuk kepada perhimpunan Bersih 4 .

 Speaker Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang Datuk Law Choo Liang juga mengeluarkan kenyataan mengutuk arahan tersebut.

 "Saya pengerusi Hal Ehwal Rasmi Negeri dan saya bertanggungjawab ke atas majlis itu supaya mengikut protokol, pendidikan negara mesti memberitahu saya terlebih dahulu sebelum mengeluarkan apa-apa arahan kepada sekolah-sekolah," katanya.

 Undang-undang juga menuntut penjelasan daripada Jabatan Pelajaran Negeri bagi apa-apa arahan yang tidak rasional, yang dilihat sebagai menghalang pelajar daripada meraikan Merdeka.

 Beliau berkata ini tidak pernah berlaku dalam semua tahun-tahun sambutan Merdeka peringkat negeri sebagai sekolah-sekolah, badan-badan yang band dan beruniform sentiasa mengambil bahagian dalam perarakan tanpa sebarang isu.

 Awal hari ini, Timbalan Menteri Pendidikan P. Kamalanathan kepada Malay Mail Online bahawa langkah itu berdasarkan nasihat daripada Majlis Keselamatan Negara, yang melahirkan kebimbangan bahawa "Bersih" dalam tema Pulau Pinang amat membahayakan kepentingan negara.  ~ sumber

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.