Followers

Monday, December 21, 2015

Kalau Nak Jilat Pun, Berpada Pada Lah !!

Shahidan Jamin Najib Tidak Akan Jadi Diktator

 
Rang Undang-undang Majlis Keselamatan Negara 2015 tidak akan menjadikan perdana menteri, selaku pengerusi majlis itu seorang diktator, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Shahidan Kassim, hari ini.

"Kuasa-kuasa yang diberikan di bawah undang-undang itu tidak akan membuat perdana menteri menjadi diktator.“Ini kerana kuasa untuk mengisytiharkan darurat masih kekal dengan Yang di-Pertuan Agong," kata Shahidan ketika membentangkan rang undang-undang untuk bacaan kali kedua di Dewan Negara.

Beliau juga menafikan bahawa perdana menteri mempunyai kuasa yang meluas dalam mengisytiharkan mana-mana tempat sebagai kawasan keselamatan seperti yang termaktub mengikut Seksyen 18, akta berkenaan. 
"Perdana Menteri hanya mengisytiharkan kawasan keselamatan atas nasihat Majlis Keselamatan Negara, bukan atas kapasiti individu beliau. Ahli-ahli yang duduk dalam majlis itu mempunyai pengetahuan tentang keselamatan negara.

"Oleh itu, tuduhan bahawa undang-undang ini akan memberi perdana menteri kuasa yang luas adalah tidak berasas," kata Shahidan.

Adalah dijangka bahawa dewan Negara akan meluluskan rang undang-undang itu esok - iaitu hari terakhir sesi persidangan.

- mkini

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.