Followers

Saturday, December 26, 2015

BERABAD SAMA SAJA SITUASINYA ( terkait Sabah dan Sarawak)

Nurliyana Abdullah's photo.

KATA orang yang kononnya bijak Sarawak lagi baik banding Sabah. Apanya yang baik?

Benarlah di sana diperintah oleh parti lokal dan ketua menterinya dilantik oleh TYT tanpa campur tangan Malaya tetapi yang dilantik sama juga orang lokal sepertinya Sabah.

Kata mereka Sarawak harus kita contohi. Contohi apanya?

Memang di sana tiada UMNO dan parti lokal kuasa tetapi WANG DISATUKANKAN siapa yang kuasa kalau bukan BN/UMNO? dan GST siapa yang kutip kalau bukan BN/UMNO yang menangi lebih 112 kerusi MP di federal?

Meski Sarawak dipertintah oleh parti lokal, tetapi minyak Sarawak masih juga 5% sama seperti Sabah yang 95% milik kerajaan federal dan syarikat kroni. Apa yang kebaikannya di Sarawak yang diperintah oleh parti lokal?

Bukankah parti lokal itu juga sertai BN makna kena akur kerajaan persekutuan yang Najib ketuai.

Pendidikan, kehakiman, tentera, polis, universiti, keselamatan dan banyak lagi di Sarawak terus juga dikuasai oleh kerajaan persekutuan dan sama seperti kerajaan Sabah. jadi, apa saja kebaikannya itu?

Bukankah bawah BN Sabahan termiskin no satu dan sarawak termiskin no empat meski kedua wilayah ini merupakan wilayah yang terkaya kesan hasil sumber. 

Nah, ke mana saja kekayaan hasil sumber yang dimaksudkan itu kalau bukan membangunkan negeri di Malaya? apakah kita tidak melihat keadaan yang jelas ini?

Saya melihat dan memerhati Sarawak itu jalan utama ialah sungai dan di sana lebih teruk banding Sabah sebab untuk mendatangi sesuatu daerah terpencil terpaksa mengharung sungai yang berhari2 atau berjam2 baru sampai ke lokasi yang dimaksudkan.

Sementara Sabah pula terpaksa melalui jalan2 yang berdebu bertanah merah dan kekadang jalannya banjir lumpur di musim hujan lebat.

Inikah yang kita namakan yang Sarawak itu lebih baik banding Sabah dan harus kita contohi?

Kita selalu bercakap soal perlembagaan dan kalau memang pejuang2 terdiri penguam yang hebat mahu perjuangkan, kenapa tidak diangkat isu berkenaan ke mahkamah antara bangsa banding cakap banyak di sana sini?

Pandangan saya jelas, rakyat Sabah harus bersatu di PRU-14 dan jangan biar kerajaan BN memenangi lebih 112 kerusi nanti dan pastikan 56 kerusi MP di Sabah tidak satupun bakal dimenangi oleh BN.

Nah, ini saja ubatnya banding kita bercakap sana sini tak keruan dan apakah Sabahan dan Sarawakian akan berubah sikap tidak mengundi BN? 

Kalau masih juga mengundi BN, makna rakyat Sabah dan Sarawak rela dijajah oleh UMNO dan tak perlu lagi bercakap soal perkara 20 atau perjanjian 63 sebab rakyat sendiri yang mahukan kerajaan BN.

seperti yang saya katakan, kalau mahu keluar dari malaysia tak guna bercakap sana sini tentang yang dimaksudkan perjuangan negara bangsa itu.

Ada dua cara saja iaitu pastikan BN tersungkur di PRU-14 iaitu pembangkang mesti menangi lebih 112 kerusi MP dan kemudian kalau mahu keluar juga sesudah itu atau sebelumnya kena ada referendum yang diselia oleh PBB macam timur2 leste dan apakah kita bersiapa sedia?

Itulah cara terbaik dari segi perundangan.


NURLIYANA ABDULLAH

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.