Followers

Saturday, October 3, 2015

MTEM gesa Malaysia tarik diri daripada TPPA OLEH EILEEN NG


Malaysia perlu tarik diri daripada Perjanjian Perkongsian Trans Pasifik (TPPA), kata Ketua Pegawai Eksekutif Majlis Tindakan Ekonomi Melayu (MTEM) Mohd Nizam Mashar. – Gambar fail The Malaysian Insider, 2 Oktober, 2015.
 
Malaysia perlu tarik diri daripada Perjanjian Perkongsian Trans Pasifik (TPPA), kata Ketua Pegawai Eksekutif Majlis Tindakan Ekonomi Melayu (MTEM) Mohd Nizam Mashar.

Malaysia perlu tarik diri daripada Perjanjian Perkongsian Trans Pasifik (TPPA), kata Ketua Pegawai Eksekutif Majlis Tindakan Ekonomi Melayu (MTEM) Mohd Nizam Mashar.

Badan ekonomi Melayu menggesa kerajaan menarik diri daripada Perjanjian Perkongsian Trans Pasifik (TPPA) kerana dibimbangkan memberi implikasi buruk terhadap pertumbuhan ekonomi dan kedaulatan negara.

Ketua Pegawai Eksekutif Majlis Tindakan Ekonomi Melayu (MTEM) Mohd Nizam Mashar berkata, pihaknya sudah lama memberi amaran tentang implikasi negatif termasuk merujuk kajian pakar terkenal termasuk pemenang hadiah Nobel dalam bidang ekonomi, Joseph Stiglitz kepada kerajaan dan kesan meluas perjanjian perdagangan itu dalam pelbagai industri di Malaysia.

Salah satu kesan TPPA ialah Malaysia tidak berupaya melindungi dan mengatasi spekulator mata wang antarabangsa, yang dipersalahkan sewaktu krisis kewangan Asia pada 1997/1998.

"Pandangan kami merasakan kerajaan tidak harus membuat kesimpulan rundingan di Atlanta, mereka perlu menarik diri kerana kajian pelbagai pihak termasuk oleh Stiglitz jelas menyatakan TPPA tidak memberi faedah kepada negara," katanya pada sidang media di Kuala Lumpur hari ini.

Malaysia kini di peringkat akhir dalam rundingan di peringkat menteri di Atlanta, Amerika Syarikat.- See more at: http://www.themalaysianinsider.com.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.