Followers

Sunday, October 18, 2015

'BUAT APA PAKAI TUDUNG KALAU PERANGAI KURANG AJAR CAMNI?" - KES DI BAITULMAL PERAK
Assalamualaikum. Nak beritahu sikit kejadian yang berlaku pada pagi tadi di Pejabat Agama Islam Bahagian Baitumal yang berdekatan dengan Bank Islam (Perak).

Perempuan yang bertudung kuning bekerja sebagai penyambut tetamu. Memang dari dulu dah saya tengok dia selalu bercakap kurang ajar dengan orang-orang tua yang datang meminta bantuan di sini. 
 
Mereka selalu ditengking seperti orang yang tiada maruah.

Terkadang rasa kasihan tengok pakcik-pakcik, makcik-makcik yang datang ke sini meminta bantuan tetapi ditengking seperti orang yang tiada maruah. 
 
Memang tak ada adab dan budi bahasa ke orang-orang yang kerja di Pejabat Baitumal ini?

Bila ada panggilan masuk, tak pernah dijawab dengan elok-elok. Tengking-tengking macamlah dia kerja di tempat yang disinari cahaya matahari terik. Kerja pun dalam pejabat berhawa dingin kan?

Kalau orang tak susah, orang takkan minta bantuan di sini. Sekurang-kurangnya berbudi bahasalah sikit, bukannya susah pun. Bila dah letak telefon, merungut seorang-seorang sebab kena angkat telefon banyak kali. 
 
Kalau tak nak kerja seperti ini, buat apa minta? Kalau dengan lelaki bukan main gediknya. Belajarlah beradab sikit. Yang datang itu semuanya lebih tua dari awak. 
 
Buat apa pakai tudung tetapi perangai kurang ajar seperti ini? Bila merungut, kerja yang dibuat itu tidak berkat. Memang sangat tidak puas hati dengan sikap perempuan ini. - Nadya


Ditulis semula untuk siaran di THEHYPEMEDIA.COM sahaja.


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.