Followers

Thursday, July 9, 2015

Najib perlu BERSUMPAH nafikan tidak ambil duit 1MDB Oleh Mohd Sayuti Omar


Najib perlu BERSUMPAH nafikan tidak ambil duit 1MDBCadangan ini tidak begitu praktikal tetapi setidak-tidaknya Najib Razak boleh meredakan tanggapan umum terhadapnya waktu ini yang dikatakan telah menyelewengkan wang syarikat pelaburan strategik 1MDB sebanyak USD700 juta atau RM2.62 billion.

Cadangan dimaksudkan, ialah Najib perlu melafazkan sumpah laknat berbiunyi Walahi, Wabilah dan Wataliahi.

Sumpah ini beliau pernah melafazkannya sewaktu beliau diasak dan dikaitkan dengan pembunuhan kejam perempuan Mongolia Altantuya Shaariibuu beberapa tahun lalu. Najib didakwa kononnya mengenali perempuan berkenaan jadi beliau juga dibabitkan dengan pembunuhan kejam modeling breranak satu itu.

Najib menafikan segala tuduhan dan dakwaan itu dengan melafazkan sumpah berkenaan di sebuah masjid di Permatang Pauh ketika berlangsungnya pilihan raya kecil parlimen Permataang Pauh yang membabitkan Anwar Ibrahim.Kandatipun sumpah itu tidak dapat mengikis persepsi umum terhadap dakwaan tidak berasas itu tetapi dari segi syariat, pegangan agama, Najib dianggap sebagai sudah terlepas daripada tuduhan itu apabila beliau melakukan sumpah laknat. 

Sama ada dia kenal atau tidak, berbohong dengan sumpah itu, orang kena mempercayainya kerana dia bersumpah menggunakan nama Allah.

Nama Allah haram dipermainkan untuk apa-apa tujuan yang tidak benar. Najib sebagai orang mukmin memahami akan larangan itu.

Sekiranya dia melanggari atau bohong dengan sumpah itu dia akan dilanda laknat berpanjangan.

Mengenai tuduhan terbaharu yang dilemparkan oleh Well Street Journal (WSJ) dan ketika ini sedang dipertuturkan orang ramai, elok kalau Najib mengambil langkah sama melafazkan sumpah laknat.

Sementara siasatan dijalan untuk mementukan tuduhan itu dan beliau berkira untuk mengambil tindakan undang-undang ke atas WSJ, molek benar kalau Najib menggunakan mana-mana mimber masjid Jumaat ini untuk melafazkan sumpah lanat itu menafikan dia tidak terlibat dengan tuduhan itu, atau pun tidak tahu menahu dengan wang itu ataupun tidak pernah mengambil wang 1MDB walaupun satu sen.

Sumpah itu sudah pasti akan dijadikan pegangan terutamanya dari kalangan orang beriman di negara ini untuk tidak membebankan perdana menteri dengan tuduhan berkenaan yang sangat menekan jiwa. 

Penduduk Melayu luar bandar dan para peneroka akan lebih yakin dengan Najib tidak terlibat dengan penyelewengan itu kalau beliau melafazkan sumpah itu. - http://msomelayu.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.