Followers

Tuesday, November 3, 2015

Adakah kita pilih Amanah atau yang suka tikam belakang?


PETALING JAYA, 1 ​​Nov - Tony Pua menyampaikan serangan pedas pada PAS hari ini, dengan mengatakan bahawa DAP akan memilih Parti "kecil" Amanah Negara (Amanah) bila-bila masa atas parti Islam itu yang dia panggil "penikam belakang".

Pengerusi DAP Selangor berkata beliau percaya dan yakin yang Amanah akan menerima sokongan lebih ramai berbanding dengan PAS dalam tempoh dua hingga tiga tahun akan datang, terutama di pantai barat dan Johor di Semenanjung.

"Saya bertanya kepada perwakilan hari ini, adakah kita mahu mempunyai satu gabungan dengan pihak yang berintegriti walaupun ia adalah kecil pada masa ini, atau dengan pihak yang lebih mantap yang boleh menikam belakang kita pada bila-bila?"

"Tuan-tuan dan puan-puan, adakah kita pilih Amanah atau kita memilih PAS?" Pua meminta perwakilan pada konvensyen biasa hari ini.

Soalan beliau dijawab dengan serentak "Amanah" dari orang ramai.

Pua juga menyenaraikan beberapa kejadian di mana beliau berkata PAS menghampakan DAP di Selangor termasuk kurangnya sokongan untuk PKR dan pemecatan exco DAP oleh menteri besar ketika itu,

Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim semasa krisis menteri besar tahun lepas. Beliau menegaskan bahawa PAS juga telah menolak cadangan Pakatan Rakyat untuk mencalonkan Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai Menteri Besar Selangor.

Amanah diasaskan oleh kumpulan serpihan PAS Harapan Baru, yang terdiri daripada bekas pemimpin PAS yang progresif yang telah disingkirkan daripada jawatan parti mereka semasa muktamar parti awal tahun ini.

"DAP Selangor dan kebangsaan percaya penuh kepada tokoh-tokoh Melayu yang mengambil keputusan berani untuk membentuk sebuah parti baru berdasarkan prinsip-prinsip yang progresif, sederhana dan inklusif Islam," kata Pua.

Bekas sekutu PAS dan kini DAP bermusuhan secara terbuka atas perbezaan pendapat mereka mengenai hudud, kanun keseksaan Islam, akhirnya membawa kepada perpecahan Pakatan Rakyat pada bulan Jun.~

AMANAH PROGRESIF PEDULI.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.