Followers

Monday, July 30, 2012

Video Lajim Ukin Cabar Najib Pecat Timbalan Menteri


 

Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Lajim Ukim mengajak rakyat Sabah supaya meninggalkan ‘kapal Barisan Nasional (BN) yang bocor’ dan bakal tenggelam.

Pada pelancaran Pakatan Perubahan Sabah (PPS) di rumahnya di Beaufort malam tadi, beliau menggesa rakyat negeri itu, khususnya pengundi Beaufort menaiki kapal baru.

“Ayuh kita masuk kapal baru. Jangan ikut kapal BN yang bocor dan akan tenggelam,” katanya depan kira-kira 20,000 penyokongnya.

Beliau mencabar Perdana Menteri Najib Altantuya memecatnya sebagai timbalan menteri setelah mengisytiharkan keluar dari Umno-APCO yang dipegangnya selama lebih 20 tahun.

Tidak sedikit pun menyesal jika dipecat, Lajim hanya menunggu Najib Altantuya memecatnya sebagai ahli Majlis Tertinggi Umno-APCO yang akan diputuskan hari ini.

Malah beliau rela dipecat dari semua jawatannya kerana kepentingan rakyat Sabah lebih penting daripada pangkat dan wang ringgit.

Turut hadir ialah Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim; Pengerusi KEADILAN Sabah, Ahmad Thamrin Jaini; bekas Menteri Penerangan, Abdul Kadir Sheikh Fadzir dan pimpinan KEADILAN lain.

Lajim menyifatkan tindakan itu perlu kerana Umno BN selama ini membuli rakyat Sabah dengan mengabaikan mereka lantaran menganggap mereka sebagai pengundi ‘deposit tetap’.

“Umno BN buat sesuka hati mereka sebab kita dipandang sebagai fixed deposit (deposit tetap). Saya beri amaran kepda BN, jangan buli rakyat Sabah lagi,” katanya.

Setiap kali Lajim mengajak penyokongnya menukar kerajaan, orang ramai akan bersorak dengan melaungkan ‘Tuuuuukar’ -slogan PPS dan Angkatan Perubahan Sabah (APS).

“Sabah kaya dengan hasil balak dan minyak banyak tapi yang kaya adalah kroni Umno di Sabah dan Semenanjung. Rakyat Sabah tetap sama – miskin,” katanya.

"Saya cabar tuan-tuan tunjuk pada saya, mana jalan raya highway kita di Sabah ini, tolong tunjuk... Ini bukan penumbuk, ini highway, ini jalan kampung... Terima kasih pada Yang berhormat Datuk Seri Anwar kerana dialah yang meluluskan jalan raya ini, pada tahun 1996," tambahnya

Lajim juga menegaskan sokongannya terhadap Pakatan Rakyat bukan untuk kepentingan diri, sebaliknya demi kebajikan rakyat Sabah.

“Saya sudah kaya tapi apakah rakyat Sabah juga kaya? Tidak. Mereka masih miskin. Dulu, saya sokong Umno masuk ke Sabah dulu, sebab mahu tolong rakyat tapi tidak, nampaknya.

“Ada yang tuduh, pembangkang beli saya. Apa sangatlah duit pembangkang. Yang sibuk mahu beli ialah BN,” katanya.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.