Followers

Tuesday, February 28, 2012

GEMPAQ: Chua Jui Meng dah tibai Mahathir... kahkahkah...

 

 
Vincent Tan dan Robert Kuok? Bagaimana dgn orang Cina yang biasa, Jui Meng selar Dr M
 
Pemimpin PKR menuduh perdana menteri Mahathir Mohamad tidak berperasaan apabila menegaskan bahawa Dasar Ekonomi Baru telah juga menguntungkan kaum Cina dan kemudian memberi contoh raja kasino Vincent Tan dan raja gula Robert Kuok.

Orang Cina rata-rata hidup tanpa pertolongan Mahathir, BN dan DEB, dan jauh sekali Vincent Tan ataupun Robert Kuok. Mereka semua tahu akan kebenaran itu. Seperti yang dikatakan Francis Yeoh, mereka terpaksa menyumbang 30% kepada BN. Namun, orang Cina kebanyakkan lah yang terpaksa berhempas pulas untuk berjaya. Peluang pekerjaan tidak banyak untuk mereka, begitu juga tempat di sekolah dan universiti. Ramai yang tidak mempunyai peluang lain selain pergi ke
Singapura dan dilabel sebagai pengkhianat di tanah air,” kata naib presiden Chua Jui Meng kepada Malaysia Chronicle.

Mahathir tidak sepatutnya berkata begitu kerana ia menampakkan dirinya tidak mengambil kira perasaan kaum lain. Sama ada dengan orang Cina, Melayu atau India, dia tidak pernah sebulu dengan mereka. Dia tidak akan memahami kedudukan mereka sebagai orang biasa. Dia sentiasa mempunyai matlamat yang lebih besar untuk diri sendiri . DEB bukan sahaja gagal bagi Cina Malaysia yang biasa, India, Kadazan-Dusun-Murut dan Dayak tetapi juga orang Melayu sendiri. DEB seperti yang Ku Li tegaskan telah disalahguna untuk memberi manfaat kepada golongan elit Melayu, itu sahaja. "

Sahabat baikku- para hartawan


Jui Meng memberi respon kepada kenyataan Mahathir yang cuba mempertahan DEB yang bukan sahaja memberi keuntungan kepada jutawan Melayu tetapi juga hartawan bukan Melayu.

"Orang ramai hanya menyebut beberapa orang Melayu yang menjadi jutawan ... tetapi ada juga mereka dari kaum-kaum lain yang menjadi jutawan semasa saya masih berkhidmat. Anda boleh mengira bilangan bukan Melayu yang menjadi jutawan atau bahkan bilionair semasa zaman saya,"Mahathir memberitahu pihak akhbar pada hari Jumaat.


"Rakan baik sayaVincent Tan Saya telah menjadi seorang jutawan; Robert Kuok menjadi multi-jutawan semasa zaman saya apabila Dasar Ekonomi Baru (DEB) telah dilaksanakan - monopoli gula dan tepung memberinya peluang itu”.


Bangsa yang asing

Mahathir sendiri memberi maklum balas kepada komen yang diberi oleh veteran Umno Tengku Razeleigh Hamzah atau Ku Li bahawa DEB hanya memberi manfaat kepada kapitalis Melayu. Perbezaan di antara dua bekas musuh ini tidak boleh diragui sama sekali.
Ku Li mengeluh tentang polarisasi kaum yang semakin bertambah di negara ini dan merayu agar pembaharuan dibuat.


"Satu isu dalam hubungan antara kaum adalah Dasar Ekonomi Baru, yang pada asalnya untuk mewujudkan perpaduan telah ditumbangkan untuk menjadi punca utama perpecahan bukan sahaja di antara pelbagai kaum, tetapi juga di kalangan orang Melayu dan Bumiputera secara umumnya. 
 
Dasar Ekonomi Baru, yang diilhamkan pada tahun 1971 tidak lama selepas Tunku Abdul Rahman (perdana menteri pertama) sudah bersara sebagai Perdana Menteri. Ia diwujudkan untuk menangani kemiskinan, dan untuk meningkatkan tahap penyertaan Melayu ke dalam ekonomi, "KuLi berkata dalam ucapannya pada satu majlis berasingan di Kuala Lumpur.

"Tujuannya adalah untuk semua rakyat Malaysia, dan bukan hanya untuk orang Melayu atau Bumiputera. Sebagai bekas menteri kewangan, izinkan saya menekankan bahawa bukan objektif DEB untuk mewujudkan kelas kapitalis Melayu yang memonopoli. Jika kita melawat jabatan-jabatan kerajaanatau universiti, kita tertanya-tanya di mana semua orang bukan Melayu? Selepas 1969 (rusuhan kaum 13 Mei), tiba-tiba ada percubaan untuk merekrut ramai orang Melayu ke dalam perkhidmatan awam. 
 
Ia adalah tragis bahawa perkhidmatan awam tidak mencerminkan komposisi kaum penduduk Malaysia, sebagai kehadiran utama hanya satu bangsa cenderung untuk melahirkan budaya yang bercanggah dengan evolusi pentadbiran yang dinamik dan cekap awam di negara ini. "

Dirompak disiang hari


Kenyataan tajam Ku Li membuatkan ramai di negara ini menjadi semakin cemas akan cara pengurusan elit BN yang diketuai oleh parti Umno Perdana Menteri Najib Razak. Ia membuatkan mereka mempersoalkan projek-projek mega yang hanya bertujuan membahagikan kekayaan negara kepada kroni sebelum pilihan raya umum ke-13 yang dijangka akan diadakan pada akhir tahun ini.

"Demi generasi akan datang, kita berdoa agar rakyat Malaysia dari semua kaum dan agama akan bangun dan memberhentikan rompakan secara terang - terangan ini yang berlaku di hadapan mata kita sendiri. Setiap hari, kita sedang dirompak oleh orang-orang seperti Mahathir yang tidak endahkan nasib orang lain walau sedikit pun,” kata Jui Meng.


"Apabila anda bertanya kepadanya persoalan serius, beliau memberikan jawapan putar belit -. Bukan hanya Melayu yang mendapat manfaat tetapi juga orang Cina. Persoalannya adalah, apa pula nasib golongan miskin dan golongan biasa Cina, India, KDM, Dayak dan Melayu. 
 
Apabila dia, Perkasa dan sekarang Jati bercakap tentang hak-hak Melayu dan Raja-Raja, mereka tidak pernah terfikir menyebut tentang rasuah dan bagaimana untuk mendapatkan semula wang sebanyak RM1 trilion, yang telah dibawa keluar negara sejak 10 tahun yang lalu."

Jui Meng, Ketua PKR Johor, merujuk kepada laporan Integriti terbaru dari Kewangan Global yang berpusat di New York yang menyatakan bahawa sejak dekad yang lalu hingga 2010, RM1 trilion telah dikeluarkan secara haram dari Malaysia. Wang-wang ini adalah hasil penawaran rasuah, komisyen daripada kontrak kerajaan yang sah melalui penetapan harga yang sangat
tinggi.

Antara tawaran yang diumumkan dalam beberapa bulan lepas termasuk konsesi tol jalan Lebuhraya Pantai Barat selama 60 tahun, Lebuhraya Kidex, pertukaran saham
AirAsia-MAS, penyelesaian luar mahkamah dan keputusan untuk tidak mendakwa bekas jutawan Tajudin Ramli, dan beberapa orang lain.
Malaysia Chronicle

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.