Followers

Saturday, January 29, 2011

Ust Amin (TV9) komen kenyataan Soi Lek - Oleh Ust Amin

1. Saya ingin membahaskan mengenai isu Dr. Chua Soi Lek yang memperendahkan sikap Puan Normala mengenai prinsipnya yang selaras dengan hadis Nabi SAW bahawa “aku tidak pernah bersalam dengan wanita, pendekatanku pada seratus orang wanita sama dengan pendekatanku kepada satu orang wanita” (HR Malik)

2. Walaupun bersalaman ada perbahasannya, ada pendapat yang membolehkan dan ada pendapat yang mengharamkan, tetapi seseorang tidak boleh merendahkan pendirian agama yang diamalkan oleh seseorang. Saya ingin bahaskan dari sudut mengapa seseorang bukan Islam boleh menghina Islam. Ini berikutan pendirian Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria yang berpendapat Dr. Chua Soi Lek telah menghina Islam. Ia sebagai koreksi diri kita bagi isu-isu yang mungkin akan terjadi pada masa akan datang.

3. Orang yang menghina Islam ada dua kategori. 1. Kategori Jahil dan memang tidak tahu. 2. Kategori menghina dengan niat memang mahu merendahkan atau bahasa kasar orang Melayu adalah dengan tujuan kurang ajar.


4. Dua sebab ini pernah berlaku pada zaman Nabi. Sebab pertama iaitu jahil. Ini banyak berlaku. Ramai para sahabat pada peringkat awal menghina Islam tetapi setelah tahu kebenaran dan keindahan Islam, mereka menjadi orang yang sangat membela Islam.


5. Kategori kedua adalah sebab pertentangan atau kurang ajar. Dalam kategori ini, kita boleh membahagiakanya dengan dua sebab, iaitu (i) kurang ajar sebab dia tahu sangat kebenaran itu, tapi memang saja nak tunjuk pertentangan. Ini terjadi di kalangan ahli kitab, yang Nabi tidak banyak berdebat dengan mereka dan akhirnya ada ahli kitab diperangi dan keluar dari Madinah menuju ke Khaibar.


6. Sebab kedua dalam kategori ini ialah (ii) dia tahu kebenaran, tetapi menentang kebenaran kerana orang yang lebih tahu kebenaran itu turut membenarkan perilakunya. Dia jadi berani kerana bersandar pada orang lain yang tahu kebenaran dan menentang kebenaran itu.


7. Golongan seperti ini ialah golongan pembesar Quraisy yang bermatian memusuhi Nabi kerana mereka melihat ahli kitab sendiri menghina-hina Nabi. Golongan ini pernah didampingi oleh Nabi dan nabi selalu menyampaikan Islam pada mereka sehingga pernah ketika Nabi mendampingi mereka, datang seorang buta ingin tahu pasal Islam dan Nabi berpaling kerana rasa terganggu dan Allah menurunkan surah Abasa kepada Nabi SAW.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.