Followers

Tuesday, December 15, 2015

MALAYA

Ismaily Bungsu C's photo.

PERKATAAN " Malaya" ini bagi saya tidak menjadi persoalan apa2 sebab saya faham sangat keadaannya.

Perkataan Malaya itu sudah ada sebelum merdeka dan sesudah merdeka ramai yang datang ke Sabah berkerja sebagai askar, polis dan guru dan mereka itu disebut orang Malaya.

Ketika dulu sebutan itu tidak menjadi apa dan ditambah begitu ramai orang kita kawin dengan orang Malaya terdiri kalangan guru, askar dan polis maka sebutan itu sudah biasa dan tidak menjadi apa-apapun.

Kesan politik rasa kebencian maka perkataan itu ditimbulkan seolah orang Malaya itu jahat semuanya padahal yang datang ke Sabah tidak ada niat begitu jahat seperti dibayangkan dan kita cipta kebencian begitu rasanya tidak adil dan tidak ngam.

Bila Sabah bawah BN menjadi susah dan mendapat anugerah termiskin dan pendidikan asas tersorot dan pembangunan tidak ngam banding Malaya, maka kita katakan yang Malaya itu tidak adil dan menjajah.
Kenyataan menjajah itu sebenarnya tidak tepat, apa lagi bila dikaitkan dengan dunia politik.

Kalau kita perhatikan sebenarnya lebih ramai kalangan orang kita di Sabah berkerja di Johor, Melaka, Selangor, kelantan dan sebagainya.

Disamping kerja di kilang dan syarikat di beberapa negeri di Malaya, ramai juga yang berjawatan guru mengajar di Malaya dan ada yang ikuti suami kesan suami berkerja sebagai askar atau jabatan2 lain bawah persekutuan.

Orang Malaya kerja di Sabah memang ada tetapi rata2 mereka itu kerja di bawah kerajaan persekutuan seperti guru, askar dan jabatan2 lain bawah persekutuan dan mereka mungkin tidak saya dengar berkerja di jabatan bawah kerajaan negeri Sabah.

berdasarkan apa yang saya perkatakan ini jelaslah akan menjadi masalah buat kerajaan negeri jika orang Malaya balik ke Malaya dan orang Sabah di Malaya balik ke Sabah dan jika ini terjadi maka kita akan menghadapi masalah besar untuk sediakan peruntukan membayar gaji mereka yang dimaksudkan.

Kalangan kita tak suka Malaya dan selalu melihat Malaya itu tidak baik ialah kesan politik yang dimaksudkan tetapi kita jangan lupa di PRU13 lalu BN hanya kelebihan 33 kerusi MP maknanya Malaya sudah tolak BN sebalik Sabah dan Sarawak yang punya 57 kerusilah menjadikan BN kuasai kerajaan Malaysia dan siapa saja yang memberikan sokongan hingga BN berkuasa selain Sabahan dan Sarawakian.

Lalu mahu salahkan siapa pula? kenapa Malaya disalahkan dan jelasnya salahkan diri sendiri sebab majoriti kita ini mengundi BN untuk terus kekal berkuasa.ISMAILY BUNGSU
Sabah

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.