Followers

Monday, November 16, 2015

MUSUH DALAM POLITIK ?

Nurliyana Abdullah's photo.
Dalam dunia politik biasanya musuh tidak kekal. Hari ini boleh saja memang musuh tetapi esok akan jadi kawan dan seterusnya jadi lawan. Begitulah dalam dunia politik.

Seorang yang berfikiran hebat dan terbuka tiada musuh dalam hidupnya malah semuanya dianggapnya kawan dan ini pernah dijelaskan oleh Gandi yang dia tidak mempunyai seorang musuhpun dalam dunia ini kecuali yang berbeza pendapat.

Ramai kalangan politikus yang miskin ilmu menganggap musuhnya itu kekal abadi dan kalau bercakap terus dia hentam hingga terduduk, padahal sang musuh itu tidak akan begitu jadinya malah akan bangun melawan.

Menanam sebutir benih jagung lebih bermakna banding makan sebiji jagung sebab benih yang kita tanam itu bakal menghasilkan buah2 yang banyak dan boleh berkembang dan dalam politik juga sama kena baiki musuh untuk masuk ke perangkap kita.

Memang tidak dapat dinafikan yang negara barat seperti Amerika tidak mungkin mencipta senjata2 yang lebih hebat kalau tidak ada cina, german, russia dan lain negara. 

Nah, kerana ketakutan itulah Amerika menjadi kreatif dan berjaya mencipta senjata2 yang lebih hebat untuk persiapan menentang serangan2 musuhnya.

Nah, di sini jelas musuh itu banyak sangat mengajar kita banding kawan yang di sisi dan kerana itu juga banyak sangat tokoh2 ilmu mengatakan agar kita ini mencinta musuh tetapi meski demikian kita kena hati2 musuh dalam selimut.NURLIYANA ABDULLAH  

TENOM, SABAH

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.