Followers

Tuesday, October 13, 2015

Apa kesudahan pendedahan Zakaria?ULASAN Datuk Seri Zakaria Jaffar membuat mendedahkan bahawa siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia melibatkan “orang paling berkuasa” di Malaysia.

Pendedahan oleh bekas timbalan pesuruhjaya SPRM itu mengesahkan beberapa perkara mustahak.

Perkara pertama adalah mengenai gangguan terhadap SPRM. Siasatan ke atas tujuh orang pegawai dan arahan ke atas pegawai SPRM untuk bertukar ke Jabatan Perdana Menteri dalam beberapa bulan yang lepas berkemungkinan ada kaitannya dengan ‘orang paling berkuasa’.

Kedua, walaupun menghadapi pelbagai tekanan dan cabaran, SPRM masih lagi sedang menjalankan siasatan dan ini akan terus menjadi duri dalam daging kepada “orang paling berkuasa” tersebut.

Ketiga, pegawai yang tahu selok-belok atau terlibat membantu siasatan ini hanya mampu bersuara setelah mereka dipindahkan atau bersara.

Ini menunjukkan bahawa tekanan oleh “orang paling berkuasa” begitu hebat dan pegawai ini hanya tampil setelah mereka tidak lagi berkhidmat.

Kesimpulannya, jika trend atau perkembangan ini berterusan, memang jelas akhirnya hasil siasatan SPRM akan sia-sia belaka kerana sebarang tindakan terhadap “orang paling berkuasa” tidak akan berlaku selagi beliau berkuasa.

Adakah benar pegawai SPRM perlu suntikan semangat pahlawan?

Jika Bank Negara Malaysia boleh dedahkan hasil siasatan mereka dan menunjukkan pelanggaran undang-undang pemindahan wang oleh 1MDB, maka sudah pasti SPRM juga mampu dedahkan hasil siasatan kepada seluruh rakyat Malaysia.

Kita perlu tahu tahu identiti dan kesalahan undang-undang oleh “orang paling berkuasa”.

AKMAL NASIR pengarah National Oversight and Whistleblowers (NOW).


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.