Followers

Tuesday, September 15, 2015

BAKAR PATUNG, BAKAR SEMANGAT PERKAUMAN INIKAH YANG ISLAM AJAR???Patung mirip dua pemimpin DAP berbaju BERSIH menjadi kemarahan sekumpulan penyokong perhimpunan kontroversi 16 September ini di Kuala Lumpur.

Dalam sebuah video dimuat naik ke Internet, patung dengan wajah mirip Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng dan pemimpin popularnya Lim Kit Siang dibakar hingga rentung.

Dalam acara itu juga, kelihatan tempat sembahyang orang mati Cina disedia dan dihias dengan gambar dua pemimpin itu.

Ia sebelum ini menyaksikan ucapan seorang lelaki yang mengecam keras BERSIH sebagai “celaka”, “durjana” dan “jahanam” yang hendak memecahkan orang Melayu.

“Durjana, celaka inilah hendak pecahkan orang Melayu di negara ini,” kata pemimpin itu yang ucapannya diselang-seli dengan laungan “hidup Melayu” dan takbir.

 
Dia dalam ucapan menyebut, pembakaran dua patung itu sebagai simbolik tentang BERSIH yang didakwa “hendak menipu”.

Selain itu, disebut juga, “kita bakar bapa segala bapak roket” dalam sepanjang 4.16 minit itu.

Video DI SINI The Malaysian Insider melaporkan acara itu diketuai oleh ketua Umno Kota Bharu Datuk Mohd Fatmi Che Salleh, yang juga bekas setiausaha politik kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Ia juga melaporkan ucapan keras itu dibuat oleh Fatmi. Acara itu dilapor berlaku semalam. Fatmi ketika dihubungi Malaysiakini enggan mengulas perkara itu.

ADAKAH INI CARA ISLAM .....BAKAR PATUNG, BAKAR SEMANGAT PERKAUMAN .....


Kita semua tahu apabila sesuatu isu besar yang berlaku kepada BN dan pemimpinnya mereka akan menggunakan isu perkauman dan agama untuk meraihkan sokongan orang Melayu dan mengalihkan isu.

 
 
MUTALIGAT.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.