Followers

Thursday, January 15, 2015

Rupanya Ini Punca Sirul Azhar Terlepas Ke Luar Negara

 

SHAH ALAM: Jabatan Imigresen tidak menerima apa-apa arahan untuk menahan pasport Koperal Sirul Azhar Umar yang disabitkan bersalah membunuh warga Mongolia, Altantuya Shaariibuu, lapor Sinar Harian.

Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Mustafa Ibrahim berkata, pihaknya hanya boleh bertindak menyekat seseorang individu untuk ke luar negara sekiranya ada arahan dibuat oleh pihak mahkamah atau Menteri Dalam Negeri.

“Pihak kami hanya melaksanakan apa-apa arahan daripada kerajaan (sahaja),” katanya kepada Sinar Harian.

Ditanya sama ada imigresen pernah mendapat apa-apa arahan sebelum ini untuk menahan Sirul Azhar atau telah menerima arahan terbaharu untuk mengesan tertuduh selepas Mahkamah Persekutuan menjatuhkan hukuman terhadap bekas anggota polis itu kelmarin, Mustafa berkata setakat petang semalam, tiada arahan sedemikian diterima pihaknya.

“Tidak (pernah terima arahan),” katanya ringkas.

Sebelum ini, Mahkamah Persekutuan telah memutuskan bahawa, Ketua Inspektor Azilah Hadri dan Korporal Sirul Azhar Umar bersalah atas kematian ngeri Altantuya Shaariibuu dan sekali gus menerima rayuan pihak pendakwa untuk mengetepikan pembebasan bekas komando polis itu.

Panel 5 hakim, yang diketuai Ketua Hakim Negara Tun Arifin Zakaria yang mendengar perbicaraan itu, menjatuhkan hukuman gantung sampai mati sekaligus menunjukkan bahawa 2 bekas anggota Unit Tindakan Khas (UTK) itu bertanggungjawab ke atas kematian wanita Mongolia itu sembilan tahun lepas.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.