Followers

Sunday, December 27, 2015

Umno perlu ‘overhaul’ segera!SHAH ALAM - Umno kesuntukan masa dan perlu melakukan rombakan secara total di seluruh peringkat kepimpinan bagi memulihkan kembali keyakinan rakyat terhadap parti itu.

Bekas Naib Ketua Umno Bahagian Batu Kawan, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan berkata, Umno bakal berdepan kekalahan dalam pilihan raya umum akan datang sekiranya tidak berbuat demikian.

“Semua pemimpin Umno perlu dirombak. Umno patut melakukan ‘overhaul’ secara total dan kita patut ‘revamp’ Umno... kita patut lakukan satu penstrukturan semula Umno di seluruh tanah air sekiranya kita nak pulihkan keyakinan rakyat dan pulihkan imej Umno kepada akar umbi.

“Sekiranya Umno tidak buat perubahan drastik dalam masa yang pendek, saya rasa Umno bakal hilang kuasa dalam PRU akan datang dan yakinilah sekali Umno hilang kuasa, Umno akan hilang kuasa buat selama-lamanya.

“Buktinya cukup jelas. Apa jadi kepada Pulau Pinang, Selangor, Kelantan? Apabila kita hilang kuasa, sukar untuk kita tawan semula negeri-negeri tersebut,” katanya kepada Sinar Online.

Malah beliau mendakwa bahawa sokongan rakyat kepada kerajaan kian merosot terutama daripada kalangan generasi muda.

"Pada hari ini, kalau lihat imej Umno di luar, saya berani kata 70 hingga 80 peratus daripada rakyat sekarang ini sedang menolak kepimpinan Umno. Khususnya daripada gen Y. Undi yang kita terima dalam ketiga-tiga pilihan raya kecil yang lalu amat menakutkan.

“Pada PRU14, kita bakal menghadapi 6 juta pengundi-pengundi baharu. Sebab itu Umno-BN kena buat sesuatu yang drastik. Bagi saya, sudah sampai masanya Najib (Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak) mengambil sikap sebagai gentleman kerana isyarat daripada akar umbi cukup jelas,” katanya.

Malah beliau memberitahu bahawa akar umbi yang bekerja keras untuk parti juga kian sukar untuk mendapatkan penyertaan generasi muda ke dalam Umno.

“Sokongan kepada Umno teruk. Apabila kita lancar kempen untuk mendapatkan ahli-ahli Umno baru dari kalangan gen Y, amat sukar. Apabila kita beri borang untuk mereka isi sebagai ahli Umno, mereka tidak berminat lagi dengan Umno.

“Saya rasa pada hari ini bukan sahaja dari kalangan gen Y, baik daripada golongan remaja, pertengahan ataupun veteran...ramai yang dah mula pertikaikan kredibiliti dan imej Umno. Banyak keputusan yang tidak popular diambil hingga menghiris hati rakyat,” katanya.

Tegasnya, sudah tiba masa semua pemimpin parti politik tanpa mengira ideologi untuk bersatu membangunkan kembali negara untuk diwariskan kepada generasi akan datang.

Siapa penolak HUDUD yang sebenar...????

Nukilan Abe

Kita tak boleh kata, sesiapa yang tak sokong PAS bermakna dia tolak hudud, orang yang tolak hudud jadi kafir, orang kafir sembahyang tak sah, sembelih tak boleh dimakan, tak boleh jadi jurunikah..... Itu perkataan si jahil yang buta agama, atau ajaran si jahat yang sengaja mahu merosakkan manusia dengan memalsukan agama.....

Baik..... siapa penolak hudud yang sebenar....? 

Orang yang tolak hudud, ada beberapa kategori :-


1) Tolak dengan makna ingkar, atau tidak percaya, atau sengaja tidak mahu mengakui hudud sebagai hukum Allah..... Golongan ini tidak syak lagi telah menjadi kafir, terbatal imannya, dan terkeluar dia dari Islam.

2) Tolak dengan makna tidak mahu melaksanakannya dalam pemerintahan.... Hukumnya berdosa bagi sebuah kerajaan, jika tidak ada alasan yang sesuai mengikut syarak..... Manakala bagi orang awam, tidak apa-apa atau tidak berdosa, kerana orang awam tidak dituntut untuk melaksanakan hudud, dan perintah melaksanakan hudud hanya diwajibkan ke atas pemerintah.

3) Tolak dengan makna persekitaran dan situasi yang masih tidak sesuai, misalnya belum ada kuasa, perlu selesaikan dulu hukum-hukum Allah yang lain yang lebih utama seperti pendidikan, sosial kemasyarakatan, pertahanan negera dan lain-lain..... Hukumnya Harus dan dibolehkan.

4) Tolak dengan ertikata memang mereka belum mendapat hidayah kerana belum Islam....tidak ada apa-apa hukum yang boleh dikenakan ke atas mereka kerana memang mereka tidak menerima Islam. Hanya orang-orang bodoh saja yang berfatwa kononnya Haram hukumnya menyokong parti sekian-sekian dengan alasan parti itu berkawan dengan DAP, parti kafir yang menolak hudud.

5) Tolak dengan makna 'balaghah' atau 'mafhum mukhalafah' -- bacaan sebaliknya..... iaitu mereka sebenarnya sangat tahu dan mengakui bahawa hudud tidak boleh atau tidak ada kemampuan untuk dilaksanakan, tetapi sengaja menggunakan isu hudud untuk kepentingan diri sendiri, atau menjadikan isu hudud sebagai alasan untuk mengkafirkan orang lain... 

Golongan ini amat bahaya kerana boleh menyebabkan masyarakat awam menolak hudud kerana mendapat gambaran yang salah akibat tindakan untuk melaksanakan hudud dibuat secara yang tidak betul.

Jangan sekali-kali kita termasuk dalam golongan (1) dan golongan (5)
No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.