Followers

Friday, December 18, 2015

SIASAT DULU SEBELUM MARAH ( marah perangai IBLIS)


Ismaily Bungsu C's photo.

SEORANG teman diherdik dan dihina depan orang/depan staff lain. Yang hina keduanya macam pondan. 

Satu hitam dan satu putih. Saya kenal keduanya itu. Pangkat baru saja naik dan tidaklah tinggi sangat.

Konon keduanya manusia itu kena marah oleh atasan dalam satu mesyuarat tetapi dia tak dapat jawab sebab dia tidak meneliti dokumen asal sebenarnya.

Terus dia dan ketua di bahagian marah membabi buta kepada teman saya. Yang dimarah relax sebab sudah saya nasihati sebelum ini bila buat kerja kena ada HITAM PUTIH dan dia faham sangat dan sebelumnya saya ajar dia bagaimana cara tadbir dan siasat sesuatu kes.

Kedua pegawai yang pondan itu marah di depan BOSS BESAR dan marahnya memang jelas menyalahkan seseorang itu. Keduanya berganti2an marah herdik dan menghina tetapi yang dihina tetap sabar. Inilah cara ampu tetapi bodoh berlagak pintar.

Sesudah itu yang dimarah TUNJUK BUKTI email dari luar negeri dan ia lakukan ikut arahan bahagian sale/pemasaran dan surat itu ia tunjuk sebagai bukti dan sesudah keduanya melihat surat itu baru dia diam dan TERKOYAK rabak terus macam ULUN TAKUYUNG berak kapur.

padan muka keduanya.

" Dia tak salah dan jangan hentam " kata ketua BOSS BESAR dan bukankah dirinya keduanya malu/Bukan satu tetapi keduanya malu besar dan terus terdiam tak bercakap jelas kuliti kerja buruk dan kena belajar banyak jaga manusia/staff.

Yang diherdik bukan binatang/atau anjing dan anjing juga akan marah kalau disakiti, inikan pula manusia.
Belajarlah beradat sedikit bila bercakap dan siasat dulu salahnya dari siapa dan jangan main herdik hentam melulu seperti orang gila babi.

Kalau sayalah yang terkena begitu, siap saya terjah kerana ia bercakap tidak menggunakan otak waras tetapi usaha mengampu di depan BOSS BESAR dan BOSS BESAR sendiri akui yang staff berkenaan tidak salah dan itu kesan salah dari luar Negeri atau ada surat menyusul yang bahagian SALE tapok2/sembunyikan atau terlepas pandang.

Jika kamu baca nota ini rasanya lebih baik agar kamu sedar diri dan tambah beradat jangan menghina orang seperti anjing atau binatang jalang kesan terasakan kamu berkuasa konon sesuka hati marah staff bawahan.
Sama2 juga kamu makan gaji dan sama-samalah siasat salah siapa dan berdasarkan dokumen memang salah luar negeri kecuali jika ada surat susulan yang tidak disebarkan.

Jika mahu mengampupun untuk naik pangkat, usaha jangan orang lain jadi mangsa dan itu namanya TIDAK BERADAT dan kena belajar sistem budaya kerja untuk kebaikan sistem/cara urus kerja yang diamanahkan.ISMAILY BUNGSU

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.