Followers

Thursday, October 1, 2015

Kerana Syed Ali, Umno disindir masuk muzium


Kerana Syed Ali, Umno disindir masuk muziumAnggota parlimen Taiping Nga Kor Ming hari ini menyifatkan pemimpin Umno Wilayah Persekutuan Syed Ali Syed Abbas Alhabshee sebagai “jahil dan tidak cekap”.

Semuanya gara-gara tindakan ketua Umno Cheras itu yang semalam membangkitkan kenyataannya dalam sebuah rancangan bual bicara di kaca televisyen yang telah pun tamat lima tahun lalu.
“Tindakannya membuktikan Umno lebih baik diletak dalam muzium,” katanya.

Syed Ali semalam menggesa kerajaan menarik lesen penyiaran NTV7 yang disifatkannya biadap, menghina kerajaan dan tidak menghormati sensitiviti rakyat pelbagai kaum.

Ia susulan tindakan NTV7 menyiarkan kenyataan seorang ahli panel “berbangsa Cina” yang membawakan cerita satira tentang kuiz terhadap pemimpin dunia yang hadir di sidang Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

dd

Menurut Syed Ali, kenyataan itu berbunyi:

“Dalam perkumpulan itu, Robert Mugabe mengadakan kuiz kepada ketiga-tiga pemimpin iaitu Barrack Obama, Wen Jia Bao dan Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak. Antara soalannya, negara manakah enjin pesawatnya hilang tanpa berperang.

“Negara mana yang habiskan $10 juta membina 50 klinik1Malaysia tapi tiada doktor? Stadium negara manakah yang roboh sendiri walaupun gempa bumi tidak berlaku? Malangnya semua itu berlaku di Malaysia.”
Najib kebetulan sekarang sedang menghadiri sidang PBB.

Ahli panel 'berbangsa Cina'

Seorang jurucakap stesen televisyen itu memberitahu Malaysiakini bahawa rancangan itu telah ditamatkan beberapa tahun lalu.

Ia bermula pada 1 April 2010 dan tamat pada 24 Jun tahun yang sama. Ia disiarkan langsung setiap Khamis.
Dilaporkan juga editor-editor rancangan itu meletakkan jawatan sebagai tanda bantahan terhadap usaha membatalkan rancangan yang didakwa terdapat campur tangan politik.

Semakan mendapati ahli panel “berbangsa Cina” itu ialah Nga, seorang tokoh DAP Perak.
Video berkaitan turut dimuat naik ke saluran perkongsian video YouTube.

vv

Nga hari ini menjelaskan, berbanding dengan 2010, ketika rancangan itu "Edition" disiarkan di NTV7, isu lain kini melanda negara, iaitu 1MDB dan derma RM2.6 bilion ke dalam akaun Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

“Kalai saya jadi ahli panel lagi, saya akan tanya, perdana menteri mana yang pandai terima derma? Syarikat mana tidak ada perniagaan tetapi kumpul hutang hingga RM50 bilion?” soalnya.

Nga juga secara sinis berkata saluran televisyen patut memanggil pembangkang untuk mempertingkatkan jumlah penonton, yang sekali gus membuat pengiklanan lebih baik.

Syed Ali tidak dapat dihubungi oleh Malaysiakini buat masa ini.

 
 

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.