Followers

Thursday, August 27, 2015

Amaran IGP pada 'baju merah' terhadap ugutan jenayah


Amaran IGP pada 'baju merah' terhadap ugutan jenayahKetua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar telah mengeluarkan amaran keras kepada semua pihak agar tidak menggalakkan keganasan, dan ini termasuk kumpulan anti-BERSIH.

"Walaupun kita telah mengisytiharkan perhimpunan BERSIH sebagai haram, kita tidak akan bertolak ansur dengan tindakan ugutan jenayah oleh sesiapa sahaja terhadap mereka yang mengambil bahagian," katanya kepada Malaysiakini.

Khalid berkata demikian bagi mengulas laporan bahawa kumpulan anti-BERSIH akan berlatih dengan parang dan pedang sebagai persediaan berikutan perhimpunan BERSIH 4 yang dijadualkan hujung minggu ini.

Pemimpin kumpulan itu, ketua bahagian Umno, Jamal MD Yunos berkata latihan itu adalah untuk mempertahankan diri dan bukan untuk mencetuskan keganasan.

Bagaimanapun, Khalid berkata perbuatan itu boleh ditafsirkan sebagai ugutan jenayah dan polis tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan terhadap mereka yang berkumpul di jalan-jalan dengan senjata.

"Mengapa berlatih dengan pedang jika anda tidak berniat untuk membawanya pada hari itu? Jika itu berlaku, maka pihak polis akan menangkap mereka yang didapati memiliki senjata."Kita tidak akan bertolak ansur dengan mana-mana kumpulan yang mengancam keselamatan dan ketenteraman awam," katanya.

Khalid juga mengulangi amaran polis kepada orang ramai untuk mengelakkan perhimpunan BERSIH dan perhimpunan yang dirancang oleh kumpulan yang lain.

Jamal bercadang untuk menggerakkan 30,000 orang untuk berdepan dengan perhimpunan semalaman BERSIH, yang antara lain untuk menuntut peletakan jawatan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdu Razak.

Dengan memakai kameja-T merah, kumpulan anti-BERSIH merancang untuk berkumpul di Low Yat Plaza.
Semalam, kumpulan itu mempersembahkan seni mempertahankan diri di luar pusat beli-belah Sogo, di mana peserta memecahkan jubin dan kayu. - M'kini


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.