Followers

Monday, July 27, 2015

Selepas Sarawak Report & The Edge, SIAPA mangsa seterusnya? Oleh Shahbudin Husin

 
Selepas Sarawak Report & The Edge, SIAPA mangsa seterusnya?Secara umumnya ramai yang tidak setuju dengan tindakan kerajaan menggantung permit penerbitan akhbar The Edge selama tiga bulan hanya semata-mata kerana laporan yang disiarkannya mengenai 1MDB.

Tindakan itu menggambarkan kerajaan sedang mengambil langkah ke belakang dari segi kebebasan rakyat memperolehi maklumat, tidak sedia dikritik dan memalukan dirinya sendiri lantaran tidak upaya memberi penjelasan mengenai apa yang disiarkan oleh akhbar tersebut, lalu menggunakan kuasa yang ada sebagai pelindung.

Tambahan lagi, beberapa hari lalu, sebaik menyiarkan laporan mengenai urusniaga 1MDB dengan PetroSaudi International yang didakwanya sebagai helah oleh Jho Low untuk menipu wang negara sebanyak AS$1.83 bilion, akhbar kewangan itu juga tampil dengan kesedian untuk ke mahkamah bagi mempertahan laporan yang dibuatnya.

Ia mengatakan, laporan itu dibuat berdasarkan maklumat daripada dokumen dan ribuan email yang diyakininya sebagai benar dan sedia untuk berhujah mempertahankannya di mercu keadilan yang diiktiraf oleh perlembagaan.

Dalam masa yang sama, pemilik The Edge, Ho Kay Tat juga sudah pun menyerahkan semua dokumen, email bercetak dan cakera keras mengenai 1MDB kepada Bank Negara dan Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Polis, untuk membantu siasatan kerajaan terhadap syarikat bermasalah dan sarat hutang itu.

Jadi, dengan kesediaan ke mahkamah dan sudah menyerahkan maklumat yang mereka ada, apa logiknya lagi tindakan kerajaan menggantung permit akhbar tersebut?

Atau kerajaan sebenarnya ingin menyekat pendedahan lain yang mungkin lebih menggemparkan mengenai 1MDB, Najib Razak dan lain-lain pihak oleh akhbar tersebut?

Walaupun Kementerian Dalam Negeri atau KDN hari ini tampil dengan mengatakan penggantungan itu berasaskan tiga sebab - laporannya yang boleh menimbulkan persepsi negatif kepada masyarakat, sumber maklumat yang diragukan serta belum tentu kesahihannya dan isu 1MDB sedang disiasat oleh pasukan petugas khas, maka tidak tidak adil laporan sedemikian disiarkan, tetapi hakikatnya semua orang sedang bercakap tentang isu yang sama sekarang.

Jika benar mahukan keadilan, halanglah semua orang daripada bercakap mengenainya, termasuk menteri dan media kerajaan serta arus perdana yang tidak henti-henti mempertahankan 1MDB dan biarkan petugas khas saja menjalankan kerjanya?

Lebih mengaibkan, tindakan terhadap The Edge ini dilakukan hanya beberapa hari selepas laman sesawang Sarawak Report juga disekat oleh SKMM, juga kerana siri pendedahannya sejak sekian lama mengenai syarikat pelaburan kerajaan yang menjadi "anak emas" kepada Perdana Menteri, Najib Razak itu.

Sebagaimana ramai yang sinis dengan tindakan terhadap Sarawak Report, pelbagai pihak turut menyatakan tidak setuju dengan langkah kerajaan terhadap The Edge itu, termasuk daripada adik Najib sendiri iaitu Nazir Razak dan Chandra Muzaffar yang selama ini dikenali sebagai penyokong setia Najib.

Lebih ramai yang merasakan, kerajaan seharusnya memberi penjelasan atau membetulkan, jika terdapat salah maklumat atau silap laporan dalam pemberitaan mengenai The Edge itu.

Yang ternampak di mata rakyat, melalui sekatan terhadap Sarawak Report dan penggantungan The Edge ini ialah kerajaan seolah-olah mahu melindungi sesuatu dan tidak mahu rakyat disajikan dengan maklumat yang betul lagi benar.

Apakah dalam era langit terbuka dan globalisasi ini, kerajaan sebenarnya hanya mahu rakyat menperolehi maklumat daripada TV3, Utusan dan media kerajaan saja?

Selepas tindakan terhadap Sarawak Report dan The Edge ini, kebimbangan seterusnya ialah apakah kerajaan akan terus "mengganas" dengan menyekat beberapa sumber maklumat lain seperti portal berita, blog dan laman-laman sosial yang selama ini banyak mengkritk 1MDB?

Ini berikutan dalam pertemuan SKMM dengan beberapa editor portal berita selepas sekatan terhadap Sarawak Report baru-baru ini, mereka juga diingatkan agar tidak lagi memetik laporan daripada laman pembocor maklumat yang sudah disekat itu kerana ia juga dianggap suatu kesalahan.

Hanya kira-kira enam tahun selepas melaungkan keterbukaan, kesederhanaan, menghargai kewujudan media sosial dan beberapa kali mengatakan "era kerajaan mengetahui segala-galanya sudah berakhir", Najib hanya melalui skandal 1MDB dan ketidakupayaannya memberi penjelasan, sedang mengalih haluan negara ke arah yang salah semata-mata mahu mempertahankan kuasanya. - http://shahbudindotcom.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.