Followers

Friday, February 6, 2015

Apa? Kita bakal beli seliter minyak RM1 ?

Dato’ Dr Nazri Khan,Ketua Penyelidik Runcit Affin Investment Bank, seorang yang cukup terkenal kerana acapkali kali dipanggil untuk memberikan analisa dan kajiannya melalui media-media arus perdana.

Kali ini Dato’ Dr Nazri Khan menulis di facebooknya untuk berkongsi apa yang beliau jangkakan akan berlaku di sepanjang tahun 2015 ini berdasarkan pemerhatian yang dilakukan baru-baru ini.

Antaranya ialah : 2015 akan menyaksikan permulaan penggabungan bank mega di Malaysia. Menjangka Bank Malaysia yang terbesar untuk dilahirkan dengan lebih daripada RM100 bilion modal pasaran tahun depan

2015 akan menyaksikan Malaysia akhirnya melaksanakan Cukai Perkhidmatan yang baik pada kadar 6% (terendah di ASEAN) selepas perancangan yang panjang sejak tahun 1992,

Perdana Menteri Mahathir dan Anwar Ibrahim, era Menteri Kewangan.

Malaysia adalah yang ketiga negara ASEAN lepas untuk melaksanakan GST.

2015 isu-isu ekonomi yang akan paling hangat kejatuhan ringgit, kejatuhan harga minyak, kenaikan inflasi, kenaikan kadar faedah, hutang isi rumah meningkat, aliran keluar wang haram dan Model Ekonomi Baru Rancangan Ekonomi Malaysia ke-11. 2015 isu-isu politik yang akan menjadi paling hangat 1MDB Berhad,

Keputusan kes liwat Anwar Ibrahim, Akta hasutan, Hudud Row, Kerajaan Perpaduan, Kumpulan Felda, Malaysia Airlines Berhad dan Model Baru Politik UMNO.

Mengharapkan untuk melihat kebangkitan suhu politik Malaysia kerana konfrantasi antara Melayu liberal dan ektrem Melayu.

2015 akan melihat minyak malah lebih murah daripada air. Dalam tempoh lima bulan, harga minyak telah jatuh dari USD 110 kepada USD55 setong.

Sekarang kos RM1 untuk membeli seliter minyak, bandingkan untuk air yang RM2 seliter.

Ironinya, RON 95 dan Milo Tarik tidak jatuh sebanyak.

Al-Husseyn.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.