Followers

Monday, June 30, 2014

TERBAIK DEMI KEWAJARAN UTK BUMIPUTRA SABAHAN

Ibnu Elaji Al-Bana'e's photo.
Photo: ANALISIS: DENGAN SIAPAKAH GERAKAN SABAH SARAWAK KELUAR MALAYSIA (SSKM) BERHADAPAN?

Pertama berhadapan dengan KERAJAAN MALAYSIA dan MELAYU. Kedua ialah berhadapan dengan campurtangan FILIPINA kerana tuntutan lamanya. Ketiga berhadapan dengan Indonesia kerana isu konfrontasi 1962-63 serta isu Pulau Sipadan Ligitan.

Keempat berhadapan dengan tuntutan Kesultann Sulu terutama dari tuntutan tak tahu hujung pangkal seperti pihak keluarga KIRAM. Tuntutan Kiram mendapat respon dari pihak CHINA.

Kelima, mereka terpaksa berhadapan dengan masyarakat muslim Suluk, Bajau, Bugis, Iranun dan Brunei. Dalam hal ini yang paling keras dalam memberi tentangan ialah masyarakat Suluk Sabahan. Kecuali mereka telah melakukan tindakan neutralisasi kepada muslimin yang disebut di atas.

Salah seorang pendokong gerakan itu pernah memberikan saya jaminan bahawa Suluk akan sertai SSKM. Tetapi bila saya lihat sentimen dalam forum baru-baru ini di KL dan dalam Group FB mereka ternyata sentimen anti PILAK (Suluk-Bajau) itu sangat mendalam. Pastinya ini mengundang tindakan berdarah masyarakat Suluk Sabahan sekiranya ia tidak ditangani dengan bijaksana.

Kesimpulan saya, sangat sukar bagi SSKM mendapat kejayaan keluarkan Sabah Sarawak dari Persekutuan Malaysia kecuali terpaksa kompromi dengan perstrukturan semula agihan laba dan kuasa bagi anak jati pribumi Sabah Sarawak sebagai mana yang diminta oleh SSKM sendiri sebelum ini. Kalau tak semua sekurang-kurang 50% dari tuntutan mereka dapat dipenuhi oleh Malaya.

Kalau SSKM makin kuat hingga MALAYA pun tak dapat berbuat apa-apa maka saya mengira jalan akhir Malaya ialah mengizinkan Tausug dari Sulu masuk ke Sabah beramai-ramai mengambil hak mereka semula sebagaimana asalnya iaitu ATAS NAMA Kesultanan Sulu. Maka untuk persediaan, institusi kesultanan Sulu pula harus terbentuk dulu formasi kedaulatannya semula atas kehendak rakyat Sulu.

Walaubagaimana pun, yang saya kira akan berlaku ialah kerajaan Malaysia akan tetap berjaya mengekang SSKM dengan memberikan sebahagian dari tuntutan mereka. Pastinya MALAYSIA akan tetap PADU sebagaimana asalnya.
 
ANALISIS: DENGAN SIAPAKAH GERAKAN SABAH SARAWAK KELUAR MALAYSIA (SSKM) BERHADAPAN?
Pertama berhadapan dengan KERAJAAN MALAYSIA dan MELAYU. Kedua ialah berhadapan dengan campurtangan FILIPINA kerana tuntutan lamanya. 
 
Ketiga berhadapan dengan Indonesia kerana isu konfrontasi 1962-63 serta isu Pulau Sipadan Ligitan.

Keempat berhadapan dengan tuntutan Kesultann Sulu terutama dari tuntutan tak tahu hujung pangkal seperti pihak keluarga KIRAM. Tuntutan Kiram mendapat respon dari pihak CHINA.

Kelima, mereka terpaksa berhadapan dengan masyarakat muslim Suluk, Bajau, Bugis, Iranun dan Brunei. 
 
Dalam hal ini yang paling keras dalam memberi tentangan ialah masyarakat Suluk Sabahan. Kecuali mereka telah melakukan tindakan neutralisasi kepada muslimin yang disebut di atas.

Salah seorang pendokong gerakan itu pernah memberikan saya jaminan bahawa Suluk akan sertai SSKM. Tetapi bila saya lihat sentimen dalam forum baru-baru ini di KL dan dalam Group FB mereka ternyata sentimen anti PILAK (Suluk-Bajau) itu sangat mendalam. 
 
Pastinya ini mengundang tindakan berdarah masyarakat Suluk Sabahan sekiranya ia tidak ditangani dengan bijaksana.

Kesimpulan saya, sangat sukar bagi SSKM mendapat kejayaan keluarkan Sabah Sarawak dari Persekutuan Malaysia kecuali terpaksa kompromi dengan perstrukturan semula agihan laba dan kuasa bagi anak jati pribumi Sabah Sarawak sebagai mana yang diminta oleh SSKM sendiri sebelum ini. 
 
Kalau tak semua sekurang-kurang 50% dari tuntutan mereka dapat dipenuhi oleh Malaya.

Kalau SSKM makin kuat hingga MALAYA pun tak dapat berbuat apa-apa maka saya mengira jalan akhir Malaya ialah mengizinkan Tausug dari Sulu masuk ke Sabah beramai-ramai mengambil hak mereka semula sebagaimana asalnya iaitu ATAS NAMA Kesultanan Sulu. 
 
Maka untuk persediaan, institusi kesultanan Sulu pula harus terbentuk dulu formasi kedaulatannya semula atas kehendak rakyat Sulu.

Walaubagaimana pun, yang saya kira akan berlaku ialah kerajaan Malaysia akan tetap berjaya mengekang SSKM dengan memberikan sebahagian dari tuntutan mereka. 
 
Pastinya MALAYSIA akan tetap PADU sebagaimana asalnya.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.